Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Sparkvoten – vad är lagom?

Ibland kommer frågan om vilken sparkvot som är lagom nivå att ligga på. I detta inlägg kommer mina funderingar och beslut kring min sparkvot och sparnivå och även lite historia.

Jag har som många av er vet sparat mycket av min lön genom åren. De år jag sparade mest låg jag på sparkvot 55-60 % då har jag ingen super hög lön utan jobbar inom livsmedelsbutik och går på Handels kollektivavtal.

Sen jag började jobba har jag haft en dröm om att inte behöva jobba, kunna välja att jobba deltid eller perioder inte jobba alls. Men det har varit annat som har spökat som jag inte varit förstått förres under förra året. Nämligen att det är ångest som styr mycket av mina val i livet. Fick under förra året diagnosen GAD, generaliserad ångest.

Idag behandlas jag mot ångesten både genom KBT och medicinering. Under förra drog jag ner på mitt sparande och köpte endel saker som jag tänkt köpa länge men tyckt det varit viktigare att spara pengarna istället, tex tvätt/torkmaskin, AC och Bil.

Vid årsskiftet när jag började sätta upp lite riktlinjer för året, landade det på att mitt sparande går ner på det minimum som denna blogg har fått sitt namn efter, 100kr/dag till pengamaskinen, där till kommer jag spara 500kr/månad i HSB-bospar, detta kommer blir ett kombinerat bosparade/pensionssparande.

Just nu har jag stoppat mina insättningar till Avanza pga jag innan jul blev uppsagd från jobbet och A-kassan har inte blivit godkänd än. Så vill säkerställa likviditeten. Dock kommer jag börja jobba igen i slutet av månaden så över året kommer jag kunna ta ikap sparandet.

Men under 2020 kommer jag inte spara mer än 36 500 till pengamaskinen. Utan satsa på att må bra, i form av främst aktiviteter av olika slag. Dessutom är målet att återbetala det jag lånat av pengamaskinen för köp av bilen så återbetalar under året, det ligger dock lägre än aktiviteterna.

När det gäller vad som är lagom när det gäller sparkvot, är det individuellt, men vill man börja nån satans så är nog tipset 10% av lönen. men det viktigaste är att man mår bra. Man har bara ett fysiskt liv men många mentala.

Annons

Twitter detox, igen

Har som jag skrivit tidigare haft twitter detox. Har testat ett tag att hänga mer på twitter igen, men inser att det ger väldigt lite positivt. För mig med pga min hjärna ger det ofta ett ångestpådrag så fort nått får negativ vinkel oavsett vad det är, dåliga börskurser, dåliga innehav, frågetecken kring innehav osv.

Denna reaktion är fullt ologisk, men hjärnan gör som den gör, och jag har börjat behandling för detta, dvs GAD, generaliserad ångest. Sålänge jag inte kan styra min hjärna så kommer jag enbart vara på twitter runt #uppesittarkväll. Mina ångestproblem gör just nu inte det värt att hänga på twitter mer.

Jag kommer hålla mig till att skriva blogginlägg här, som bloggvertyget skickat ut tweet kommer ut, utan att jag är på twitter, så frågor och kommentarer är bäst om ni läsare gör här.

Blir inte köpt

Veckan som varit har det hänt mycket spännande saker, signat nytt jobb, blivit erbjuden annan tjänst på mitt nuvarande, fått bekräftat av återköp av personer som sagt upp sig mm.

I måndags skrev jag på ett nytt kontrakt för att börja som avdelningsansvarig på en ny butik i stan, där jag börjar efter semestern. Har inte lämnat in min avskedsansökan än, det tänker jag göra så sent som möjligt. Vilket har visat sig vara rätt bra.

Min nuvarande butikschef hade kommit på att han vill göra ge mig en expert tjänst till hösten. Vi har lite löst diskuterat det under veckan och jag har bara spelat med för att få reda på vad det skulle innebära, så igår fredag, när han gick på semester kom han och sa att det var klart att de skulle ha två sån tjänster och jag fick ett muntligt erbjudande. Vi sa att vi skulle spika förutsättningar och förväntningar efter semestrarna.

Eftersom vi är ett gäng som kommer byta till nya stället så har vi lite kontakt oss emellan om vad som händer och när folk säger upp sig eller fler blir klara för byte osv.

Igår fick jag nys på att de min nuvarande arbetsgivare hade köpt tillbaka en som sagt upp sig, den personen skulle ha den andra experttjänsten men mot en annan del i butiken. Jag kommer inte bli ett dugg förvånad som de försöker med samma manöver när jag säger upp mig om 1 vecka. Dock har jag redan strategin klar, dels kommer jag inte säga vart jag ska, kommer bara säga att det är dags för nått nytt efter 7 år och säga att min aktiesparande (läs pengamaskin) har gått bra under våren och gjort förutsättningarna för mig att prova nya projekt ett tag.

Att ha ekonomiskt trygghet i pengamaskin har gjort valet att byta lättare och gett en trygghet utan att plockat ut en enda krona. Dessutom gör den att om (när) jag får motbudet att jag kan säga nej utan att ta in den ekonomiska aspekten. Helt enkelt mig köper man inte så lätt.

Sömn

@SparGeneralen på twitter startade en undersökning om hur hens följare sover.
I skrivande stund sover bara 25% 8 timmar, eller tillräcklig mycket. vilket innebär att 75% inte gör det, sjukt många!

Så jag tänkte kommentera lite hur jag ser på min sömn och hur jag gör för att hålla min sömn tid.

Jag har under våren haft stora sömnsvårigheter pga att hjärnan har varit lite över jävligt med ångest över massa hypoteriska problem som hjärnan har fått för sig. Något jag sökt hjälp för och går i behandling för just nu.

Jag har sedan sedan började lyssna på podden 25 minuter börjat haft målet att gå och lägga mig så pass i tid att jag vaknar före väckarklockan, och att ligga rätt i sömnmängd i snitt under 3 -4 dagar.

När jag fyllde 30 fick jag en garmin sportklocka som även mäter sömnen. Detta är ingen medicinskt instrument men den ger en indikation på hur man sover. Sedan i våras när mina sömnstörningar började har jag sovit med klockan på mig varje natt för att hålla koll på sovmängden över tid. Det jag just nu ser är att om jag ligger på ett snitt på 8 timmar så mår jag mycket bättre än innan. Det jag kan få upp via appen till klockan är senaste nattens sömn samt snittet senaste 7 dygnen. Är inte helt nöjd med det tidsspannet med det får duga.

Jag har även ställt in klockan att ringa 20:30 och påminna mig om att det är dags att sova, då jag behöver lägga mig vid 21-tiden på vardagarna för att lyckas hålla ett jämt sömnmängd jobbperioderna.

Några andra knep jag har fått från olika håll om man inte kan sova är följande.
Ligg inte kvar i sängen förlägne om du inte kan sova, gå istället upp och gör nått annat en kort stund. Detta för att lära kroppen att sängen är sovplatsen. om jag inte kan somna efter 30 minuter så går jag upp och gör något annat, tex läser en bok, eller tar fram min målarbok för vuxna.

Hoppa över tupplurar på dagen. Lyssnade på radio för några månader sen med en sömnläkare som sa att det första man ska sluta med om man inte kan sova är tupplurar på dagen.

Undvik sociala medier, spännade böcker, tv-serier osv.
För att hjärnan ska komma ner i varv så bör man undvika social medier, spännade böcker, eller saker som KAN uppröra dig i god tid innan du ska sova, har hört ca 2 timmar innan ska man lägga undan sådant.

Yoga/avslappning innan sänggåendet. Ett sätt att få kroppen att komma ner i varv är att köra yoga/avslappningsövningar ett tag innan man ska sova. Då går har kroppen redan gått ner en del i varv när det är dags att sova.

Alla dessa tips är sånt jag har hört i olika sammanhang under tidens gång. Det jag tror är att varje person måste testa sig fram och lära sig hur sin egen kropp fungerar.

Hemligt: Nytt jobb signat!

Idag var jag och skrev kontrakt för ett nytt jobb. 2 september börjar jag min nya anställning som avdelningsansvarig på en ny butik som kommer öppna här.

Dagen har varit mycket intressant med en del roliga sammanträffanden. Jag har stort intresse för uppföljning och siffror, helt enkelt så man vet om man för rätt eller inte.
Har under min tid på min nuvarande arbetsgivare gjort egna små uppföljning snurror i främst Excel. Dessa har jag visat mina kollegor som var ryckt på axlarna, men motattityden ”de finns ju miniräknare”. För nån vecka sen visade jag en av dessa för vår nya butikschef, där är reaktionen motsatta!

När vi sitter och äter frukost sitter vi och pratar lite om dvs uppföljningssystem man kan ha. Samtidigt har jag en sms-konversation med min kommande arbetsgivare där jag får en tid vi kan ses på eftermiddan och signera kontraktet.

När jag går ner och börja jobba igen kommer butikschefen efter och säger ”vi måste se över din tjänst i höst, du måste bli vår expert på siffror och uppföljning”.
Jag svarar: ”det låter spännande” samtidigt tänker jag ”detta kommer ni med nu, ni har haft 7 år på er och kommer samma dag som jag ska signa nytt jobb”.

Den nya butiken kommer blir mycket spännande att jobba i då den är en butik som inte är ansluten till en kedja utan kan göra som vi vill med koncept, utbud, marknadsföring, upplägg.

Har redan fått kommit med en del roliga saker man kan göra för att bygga verksamheten och då i delar som inte jag har som ansvarsområde utan som rent hobbyintressen.

Valet att byta när jag fick erbjudandet var mycket enkelt, även om lönen var prick på det jag hade nu. Så fanns det många andra aspekter som kändes mycket bättre än på min nuvarande ställe.

Det som framförallt gjorde att jag tackade ja, var att jag fick en mycket bra känsla för de två grundarna av företaget och deras affärsplan och personalpolitik. de beskrev det ungefär såhär när jag träffade dom på interjuv, vi kommer inte sätta kunden först, utan på 4-5 plats, innan kommer vi sätta personal, personal, personal först. Ungefär motsatsen där jag är nu.

En stor grej till är att jag haft på min ”bucket list” för karriären att vara med att starta upp en butik någon gång under min karriär.

Jag har som regel att inte vara på en arbetsplats mer än 7 år åtgången. När annonserna för nya butiken kom upp så hade jag min 7årsdag på nuvarande jobb, så läget kom perfekt. Rätt kul var den positiva respons jag fick när jag sa på intervjun att jag har en max tid på 7 år varje arbetsplats. Svaret jag fick var ” det låter sunt” .

Av en slump har jag i år sen semester och dessutom 5 veckor, vilket gör att jag kommer säga upp mig första dagen på semestern och sen inte komma tillbaka efter det. Så nu har jag bara 9 pass kvar på min gamla jobb där jag varit i 7 år och senaste åren känt att jag stått helt still i utvecklingen.

Utlåst från twitter!

Jag har sedan jag tog började min twitterdetox i våras ibland varit in och kollat läget. För att ha ett liten tröskel loggade jag alltid ut när jag var klar. Eftersom jag har tvåstegsverifiering av säkerhetsskäl så blev det kanon, ett sätt att få en högre tröskel till att logga in och viss eftertanke.

Den 1 Juni fungerade allt som det skulle och det blev mitt sista inloggning på 1,5 månad eftersom helt plötsligt slutade smsen komma fram. Det hade innan ibland strulat tidigare så tänkte inte så mycket på det.

Efter ett tag skickade jag ett fråga till Vimla och för att se om felet låg hos dem. Blev uppmanad att återkomma med några färska tidpunkter som jag hade försökt. Detta tog nån vecka innan jag fick iväg dessa exempel till supporten.

Igår när jag skickade över ett lista med några försök senaste veckan, då fick jag följande svar:

Hoppsan!

Nu stod jag helt plötsligt utan access till mina twitterkonton. Tankarna började klura på ”hur ska man lösa detta?” Första tanken var att byta tillfälligt till 3 eller Hallon och sen byta tillbaka till Vimla. Kruxet är då att jag genom min reklänk betalar jag bara 10:-/mån för mitt abonnemang som räcker alldeles utmärkt för mig. 4gb surf (tror jag det är) fria samtal/sms, oanvänd surf sparas ett år. Målet jag haft är att ligga på 0 kr/mån eller lite lägre. Man får ju 10kr/rabatt för varje man rekryterar så länge de är kunder, och den tipsade får också 10kr/mån så länge den är kund.

Tyvärr gick det inte att flytta numret tillfälligt till annan operatör och sen får tillbaka tipsrabatterna.

Började under gårdagen kolla lite vad tre hade för kontantkort men ev kunde byta till om jag skulle känna för det i framtiden. dessvärre upptäckte jag att man bara kunde flytta med numren till månadsabbomangen med bindningstid på 12månader eller mer hos tre. inget jag var alls sugen på.

Efter några timmar så kom jag på att Hallon har ju samma nät, dit kanske man kan byta och ta med numret. Vilket det ser ut att man kan göra dock var står problemet med tipsrabatterna jag redan har. Så tänkte i framtiden så kanske det blir så att jag byter iaf.

I natt kunde jag inte sova, liten följetong det också med det tar vi en annan gång. Så låg jag tänkte att man kasnke skulle ha två Pockemon go konton som endel har, jag har ju en gammal telefon jag kan använda. Då kom jag på, jag kanske är inloggad på twitter på den.

så efter jobbet idag så rotade jag fram den i lådan, och starta, mycket spänd. jodå, inloggad var jag på alla mina konton och jag kunde ta bort tvåstegsverifiering!

Vill även passa på att lyfta Vimlas support som försökte hjälpa mig så långt de kunde.

Ny/ombyggnad pågår.

Under våren 2019 tog jag bort min gamla blogg och bytte webbhotell fsdata till wordpress pga stora störningsproblem.

Mitt mål är att under vinter 19/20 dra igång bloggen på allvar igen.


Under tiden kommer inlägg mycket sporadiskt beroende på hur andan faller på.

Bygger om hemsidan vart efter så kan bli lite stökig innan allt är som jag vill ha det.