Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Sömn

@SparGeneralen på twitter startade en undersökning om hur hens följare sover.
I skrivande stund sover bara 25% 8 timmar, eller tillräcklig mycket. vilket innebär att 75% inte gör det, sjukt många!

Så jag tänkte kommentera lite hur jag ser på min sömn och hur jag gör för att hålla min sömn tid.

Jag har under våren haft stora sömnsvårigheter pga att hjärnan har varit lite över jävligt med ångest över massa hypoteriska problem som hjärnan har fått för sig. Något jag sökt hjälp för och går i behandling för just nu.

Jag har sedan sedan började lyssna på podden 25 minuter börjat haft målet att gå och lägga mig så pass i tid att jag vaknar före väckarklockan, och att ligga rätt i sömnmängd i snitt under 3 -4 dagar.

När jag fyllde 30 fick jag en garmin sportklocka som även mäter sömnen. Detta är ingen medicinskt instrument men den ger en indikation på hur man sover. Sedan i våras när mina sömnstörningar började har jag sovit med klockan på mig varje natt för att hålla koll på sovmängden över tid. Det jag just nu ser är att om jag ligger på ett snitt på 8 timmar så mår jag mycket bättre än innan. Det jag kan få upp via appen till klockan är senaste nattens sömn samt snittet senaste 7 dygnen. Är inte helt nöjd med det tidsspannet med det får duga.

Jag har även ställt in klockan att ringa 20:30 och påminna mig om att det är dags att sova, då jag behöver lägga mig vid 21-tiden på vardagarna för att lyckas hålla ett jämt sömnmängd jobbperioderna.

Några andra knep jag har fått från olika håll om man inte kan sova är följande.
Ligg inte kvar i sängen förlägne om du inte kan sova, gå istället upp och gör nått annat en kort stund. Detta för att lära kroppen att sängen är sovplatsen. om jag inte kan somna efter 30 minuter så går jag upp och gör något annat, tex läser en bok, eller tar fram min målarbok för vuxna.

Hoppa över tupplurar på dagen. Lyssnade på radio för några månader sen med en sömnläkare som sa att det första man ska sluta med om man inte kan sova är tupplurar på dagen.

Undvik sociala medier, spännade böcker, tv-serier osv.
För att hjärnan ska komma ner i varv så bör man undvika social medier, spännade böcker, eller saker som KAN uppröra dig i god tid innan du ska sova, har hört ca 2 timmar innan ska man lägga undan sådant.

Yoga/avslappning innan sänggåendet. Ett sätt att få kroppen att komma ner i varv är att köra yoga/avslappningsövningar ett tag innan man ska sova. Då går har kroppen redan gått ner en del i varv när det är dags att sova.

Alla dessa tips är sånt jag har hört i olika sammanhang under tidens gång. Det jag tror är att varje person måste testa sig fram och lära sig hur sin egen kropp fungerar.

Annons

Publicerad av 100kronan

Min väg mot frihet, ekonomiskt och mentalt. Resan består av ekonomiska beslut och samtidigt bli av med ångestbesvär.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: